Негово Светейшество отправи обръщение за Деня на Освобождението на България

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение за Деня на Освобождението на България, съобщиха от Българската патриаршия.

Турция поздрави България по случай 3 март

"Обични в Господа братя и сестри, със синовна благодарност към Бога и молитвена памет и поклон пред всички герои на българската свобода отбелязваме и тази година - в третия ден на март - празника на Освобождението на свидното ни отечество от вековното иноверно иго. Прекланяме се пред Божия промисъл за православния ни народ и пред величието на подвига на всички онези, които са отдали себе си в жертва за нас и за свободата ни, и свидетелстваме още веднъж признателността си към тях. Подвигът им и тяхната саможертва и днес ни задължават високо да ценим, свято да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия дар на свободата, като градим настоящето и бъдещето на страната ни с ясно съзнание за отговорността ни пред поколенията, вярно следвайки заветите на преподобния Паисий Хилендарски и на всички колоси на свободния православен български дух", казва в обръщението си патриарх Неофит.

Негово Светейшество отбелязва, че само преди броени дни чествахме сто и петдесетата годишнина от кончината на Апостола на българската свобода, йеродякон Игнатий - Васил Левски. Паметта ни за него и всички наши предци, които отказваха да се примиряват с робската участ, ни припомня за пореден път, че нашата свобода не ни е дадена даром, но е резултат от дългогодишни, целенасочени и саможертвени усилия за извоюването на онази свобода и независимост - едновременно политическа и духовна, които в хилядолетната си славна, но и превратна история, народът ни винаги е ценил като най-висш дар от Всеподателя и най-скъпо свое достояние.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: Димитрина Ветова, БТА