Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си, заяви в речта си по повод 3-ти март държавният глава

Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българското. Това заяви в речта си по повод отбелязването на 145 години от Освобождението на България президентът Румен Радев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията.

Салюти и тържествена заря-проверка в София по повод националния празник

Поздравителната реч на държавния глава:

Скъпи съотечественици,

Преди 145 години на тази дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори, съкрушава Османската империя.

За втора година посрещаме празника, докато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно са освобождавали Родината ни. Това е и наша болка.

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българския трибагреник.

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят новата българска държавност. Стожерите на Нова България са просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра - в политика.

Скъпи съотечественици,

Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България.

Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България.

Благодаря на всички вас, които с присъствието си днес отстоявате историческата истина.

Честит празник! Да живее България!   

 

 

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.