Интересът към безплатна подмяна на старите отоплителни уреди по програмите на Столична Община е все по-голям

От 2025 година в центъра на София не трябва да пуши нито един комин. Затова интересът към безплатна подмяна на старите отоплителни уреди по програмите на Столична Община е все по-голям. "Изгрев", "Средец", "Оборище", "Студентски град", "Илинден", "Красно село", "Лозенец", "Триадица" и "Възраждане". Ако живеете в някой от тези райони, от началото на 2025 година няма да можете да използвате печка на твърдо гориво или какъвто и да било високоемисионен отоплителен уред.

"В тези райони, по данни на НСИ се отопляват над 3000 домакинства на дърва и въглища. От тях около 400 вече са подали заявка за участие в програмите на Столична община за подмяна на уредите", заяви Теодора Полимерова, дирекция “Климат, енергия и въздух”, СО.

Домакинството на Северина в район "Оборище" е сред първите. От няколко месеца ползват пелетна инсталация и са доволни от резултата. "С пелетната инсталация съм от ноември месец, тогава инсталирах новото котле. Освен че е по-топло, топлината е по-добра, финансово е по-добре, отколкото беше на ток". разказва Северина Йорданова. 

Колкото повече са домакинствата с по-екологично отопление, толкова по-леко ще дишаме всички в онези тежки зимни месеци, когато столицата е затисната от мъгла. "Определено се усеща мръсният въздух. В момента съм с малко детенце и за мен е изключително важно въздухът да е чист", посочва Северина. 

При подмяна на уредите по програмата на Столичната община, алтернативите са няколко - газ, климатици или пелети. Всеки избира спрямо личните си предпочитания. Едно от предимствата на пелетите е лесното обслужване на съоръжението. "Не се цапат хората. Образува се фина пепел. Между 5 и 10 минути отнема почистването на отоплителния уред. Ако е добро качеството на пелетите, уредите могат да се почистват през 3 до 5 дни", категоричен е Веселин Кърпаров. 

От януари 2029 година най-замърсяващият тип отопление ще бъде забранен, не само в центъра на София, а в по периферията на града. Столицата ни ще се присъедини към редица други европейски градове, където пушещите комини са сведени до минимум.

"Най-скорошните примери са в Полша, такава зона се въведе в Краков. Също така в Северна Италия има такава въведена в регион Ломбардия", заяви Теодора Полимерова, дирекция “Климат, енергия и въздух”, СО.

Ако отворим картата на Индекса за чистотата на въздуха на Европейската комисия - ето каква е ситуацията в края на февруари. Най-тежко се диша в именно в Полша и някои части на Северна Италия. Затова в тези райони усилията за решаване на проблема са най-големи.

Подобни ограничения на замърсяващото отопление на твърди горива работят и в много държави от Северна Европа, където мъглите в студените месеци предобладават и са предпоставка за натрупване на опасни замърсители в атмосферата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.