Така той няма да участва на турнирите от Мастърс сериите в Индиан Уелс и Маями

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович няма да участва на турнирите от Мастърс сериите в Индиан Уелс и Маями, след като не получи разрешение от американските власти да влезе на територията на САЩ.

Сръбският тенисист кандидатства за специално изключение за влизане в страната, въпреки че това е забранено на неваксинирани срещу ковид чужди граждани. То обаче е било отхвърлено от властите и той няма да може да участва на първите два за годината турнири от Големия шлем. Новината бе потвърдена от сенатора от Флорида Рик Скот, който същевременно призова президентът на САЩ Джо Байдън лично да даде разрешение на Джокович да влезе в страната.

СБЪДНАТА МЕЧТА: 81-годишна фенка на Джокович получи послание от тенисиста (ВИДЕО)

По-рано днес ръководството на Американската тенис асоциация (USTA) и последния за годината турнир от Големия шлем US Open призова властите в страната да допуснат Джокович до участие в Индиан Уелс и Маями. Наскоро сърбинът потвърди, че е кандидатствал за изключение от правилото неваксинирани чужденци да не бъдат допускани на територията на САЩ, като той получи подкрепа и от двата турнира от Мастърс сериите. "Новак Джокович е един от най-великите шампиони в историята на нашия спорт. USTA се надява Новак да има успех с молбата си да влезе в страната, за да могат феновете да го видят в действие в Индиан Уелс и Маями", се казва в позиция на USTA.

Новак Джокович спечели Australian Open за рекордния 10-и път

"Ние искаме най-добрите тенисисти в света да играят тук, той също иска да играе", коментира директорът на Индиан Уелс Томи Хаас. "В крайна сметка това, за съжаление, е извън нашите ръце", допълни той.

През миналия сезон Джокович не бе допуснат до всички турнири в САЩ, Канада и Австралия, сред които два турнира от Големия шлем и четири от Мастърс сериите. През януари обаче той бе допуснат до участие в Аустрелиън Оупън, където спечели рекордна 10-та титла и изравни рекорда на Рафаел Надал от 22 титли от Шлема.

Надеждата на Джокович ще бъде правилата за влизане на територията на САЩ да се променят до лятото, когато в САЩ и Канада ще се проведат още два турнира от Мастърс сериите, след което и US Open.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС