Това коментира първо по NOVA бизнесменът

Освободиха срещу парична гаранция от 20 хиляди лева бизнесмена Велико Желев. Наложена му е забрана да напуска страната. Строителният бизнесмен беше обвинен за изнудване и нанасяне на телесна повреда на свой служител. 

Вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Велико Желев и го остави в ареста за 72 часа. Според прокуратурата със сила той е принудил свой служител да подпише задължения в размер на 68 милиона лева. От вчера обаче са извършени нови действия по разследването. Разследващ полицай при СДВР е извършил нови действия по разследването, от които не се установява да е извършвана принуда, в степен, която да обосновава искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Прокуратурата е преценила, че няма опасност Велико Желев да се укрие или да извърши ново престъпление. Затова в ранния следобед той беше освободен от ареста на Националното следствие.

“Никога нито аз, нито който и да е от моите служители, не е нанасял каквито и да било удари на Благой Андонов - бившият наш служител”, каза пред NOVA бизнесменът.

Велико Желев излиза от ареста срещу 20 000 лева

За обвинението, че е изнудвал Андонов да подпише задължение за 68 000 лв., каза: „Това е повече от смешно. Той е откраднал много повече пари”, каза Желев.

Той се подвел и се доверил на своя служител, който издигнал в йерархията. А в последствие започнали злоупотребите от негова страна. Според Желев, така той го рекетирал, след като му съобщил, че ще подаде жалби за измамите.

“Имаше въпрос дали срещата ми с него е свързана в проверките по пътищата. Благой никога не е отговарял за проверки с пътища, автомагистрали, основните им обекти са в жп инфраструктурата”, посочи Желев. 

Велико Желев с обвинение за изнудване чрез побой

Според него така Андонов искал да го рекетира, защото казал, че ще подаде сигнал. При последната им среща Желев заявил, че не се интересува от откраднатите пари.

Вътрешният министър Иван Демерджиев и днес призова прокуратурата да провери дали между производството за изнудване и разследванията за авансово отпуснатите милиони за строежа на магистрала “Хемус” няма връзка.

“Аз помогнах на прокуратурата като подсказах, че има друго производство, което касае над 48 млн. лв. авансово разплатени за един от лотовете на АМ “Хемус”. Ако прокуратурата направи необходимото, обедини всички материали, които ГДБОП е изработил и предавал в прокуратурата, мисля, че те са способни и имат капацитета да формулират надлежните обвинения, които да издържат и да доведат до продължаване на мерките”, каза Демерджиев. 

Бизнесменът Велико Желев е задържан за изнудване, издирват двама негови съучастници

Желев твърди, че няма притеснения. Всичко било изрядно с фирмата.

А 70% от аванса от 48 млн. лв. бил върнат. “От всеки сертификат и доставка пропорционално се приспада от аванса. това са правилата”, заяви Желев. 

 

Бизнесменът ще заведе дело за набеждане срещу бившият си служител, подал жалбата. 

Цялото изявление гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook