В проверките участват полиция, жандармерия и Националната агенция за приходите

Арестуваха 20 души, от които 11 обявени за издирване, при специализираната полицейска операция "Купен вот" в Бургас.

Акцията е по противодействие на конвенционалната престъпност, миграционния натиск, както и срещу търговията с гласове. От началото на седмицата в цялата страна се провеждат специализирани полицейски операции срещу купуване на гласове и битовата престъпност.

Трима са задържани като съпричастни към притежаване на наркотични вещества - метамфетамин и марихуана. Проверени са 366 превозни средства и 514 лица, като са установени десет лица, обявени за издирване.

Акцията в Бургас е започнала около 6,30. Първо е била в квартал „Победа”. 

„Адресите са повече от 10 на различни места. Някъде се провеждат следствени действия, претърсвания.  Арестувани са 17 лица, 10 от които са издирвани. Образувани са шест бързи производства. В един от задържаните са открити тефтери с лични данни на лица, получавали заеми и стоки на версия. В полицията в Бургас все още нямали сигнали за търговия с гласове”, каза комисар Марин Димитров – началник на Охранителна полиция – Бургас. 

Той увери, че ако по време на претърсванията се натъкнат на вещи, предмети или нещо, което може да ги доведе до този тип престъпна дейност, ще се отработи.

В квартала никой не желае да говори на тема избори и купуване на гласове. На питане защо ги проверяват, хора от квартала отговарят, че не знаят и не се занимават. По думите на Красимир, жител на кв. „Победа”, ако някой му предложи 1 млн. да гласува за него, може и да се навие. „Еми толкова, щото българите крадат повече от циганите. Депутатите - те не са спрели да крадете, к’во търсите при ромското население гласове да продават”, каза Красимир.

Не така обаче смятат в Пловдив, след вчерашната спецакция при тях. По думите на старши комисар Васил Костадинов, директор на МВР-Пловдив, заради инфлацията има повишение и на цената на купения вот. 

Паралелно с претърсванията на домове и офиси на фирми в Бургас, функционират мобилните КПП-та като форма за противодействие на нелегалния мигрантски натиск. Един от запитаните шофьори на камиони каза, че проверката не го затруднява.

Полицията проверява всички камиони, които са покрити и нямат видимост.

"КПП-тата за противодействие на нелегалната миграция работят постоянно, а локациите се променят периодично", заяви началникът на „Охранителна полиция” комисар Марин Димитров.

В проверките участват полиция, жандармерия и Националната агенция за приходите. Вътрешният министър Иван Демерджиев вече обяви, че полицията е в пълна готовност да противодейства на купения вот.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.