На 8 март той беше екстрадиран в България от Гърция

Съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Валентин Христов, обвинен за това, че от неустановена дата през месец януари 2022 г. до 17.02.2023 г. на цялата територия на България е участвал в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да се извършват съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, като групата е създадена с користна цел.

Обвиняемият беше задържан на 19 февруари в Гърция въз основа на издадена от СГП Европейска заповед за арест. На 8 март той беше екстрадиран в България.

Съдът намери за основателно искането на прокурора и прие, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът намери и, че е налице реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.