Има и няколко ранени

Осем души загинаха, а други осем са ранени при масова стрелба в германския град Хамбург. Извършителят е 35-годишен германец. Открил е огън по време на събиране на свидетелите на Йехова. По- късно се е самоубил.

Неродено бебе е сред жертвите на стрелбата в Хамбург, майката е оцеляла (ВИДЕО)

Сред жертвите са четирима мъже и две жени на възраст между 33 и 60-годишна възраст. Една от загиналите е била бременна с момиченце. Всички жертви са германски граждани. Стрелецът е бил член на религиозната общност „Свидетелите на Йехова” в Хамбург, но я е напуснал доброволно преди година и половина, а според властите е таял гняв към общността.

Германецът е работил като консултант и не е известен на полицията като екстремист, но името му е познато на органите на реда заради молбата му за притежание на оръжие. При огледа разследващите са открили в апартамента му огромен брой боеприпаси. Престъплението е извършено в състояние на амок.

Първият изстрел отеква около 21 часа вечерта в четвъртък. Следват и още. Свидетел успява да запечата момента: „Чух изстрели и отидох до прозореца, за да видя какво става. Видях мъж, който стреляше през прозорците на сградата с пистолет. След това го заснех”, обясни местен жител.

Стрелба в Хамбург, има загинали и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първите полицаи са на място само четири минути след първия сигнал. За две минути щурмуват сградата. Чуват се множество изстрели, а мъж бяга на горния етаж. Тогава проехтява и последният - с него извършителят слага край на живота си.

„От свидетелските показания до момента, намерените гилзи и пълнители, и наличния снимков материал може да се допусне, че Филип Ф. е действал сам. Все още не може да се установи със сигурност мотивът за престъплението. Няма индикации за политически мотиви”, каза полицаят от Хамбург Томас Радзувайт.

Органите на реда признават, че през януари са получили сигнал, свързан с извършителя.

„Анонимно лице изрази мнение в писмо, че Филип Ф. може да страда от психично заболяване, без, както пише лицето, това да е медицинско диагностицирано, тъй като той нямало да потърси медицинско лечение. Предполага се, че Филип Ф. е прикривал конкретно гняв към религиозните общности, особено към Свидетелите на Йехова и бившия му работодател”, посочи началникът на полицията в Хамбург Ралф Майер.

При последвала проверка властите не са открили причина да отнемат оръжието на стрелеца. Много политици, сред които и канцлерът Олаф Шолц, осъдиха насилието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.