По думите му заболеваемостта при коронавируса вече е само 1,5 повече отколкото при грипа

Вижда се краят на COVIDа. 100-150 пъти по-малко случая има, отколкото на грип. Имаме сериозно намаляване на случаите на грип и COVID. При коронавируса има и голямо генетично разнообразие. Сега само 1,5 пъти по-голяма е смъртността от COVID, отколкото от грип. Преди 3 години беше 5-10 пъти. Това каза за "Офанзива" проф. Тодор Кантарджиев.

Той определя като най-плашещи неразбирането и вредните приказки на някои хора с цел популярност. "Те костваха животите на много хора. Много хора, които бяха среяу мерките и ваксините, дори не се извиниха, а си проправят път с лакти. Още са ми обидени някои хора, питат докога да си мият ръцете. Нашите мерки бяха едни от най-меките в Европа. Не сме имали полицейски час, бяхме единствената страна, която не затвори православните храмове. Подготвихме здравната система. Не сме имали чак локдауни. Пандемията ни направи по-състрадателни", смята той.

Проф. Кантарджиев: Пикът на грипната вълна премина

По думите му в Европа е доминирал H3 грипът, а при нас H1. "Когато се налагат мерки, които са неприятни на хората, трябва да се мотивираш. Чакахме ваксините, затова мерките бяха по-строги. Когато един микроб е опасен и смъртоносен, ваксината, която се прави срещу него, е много ефективна. Когато той не приличава много смърт и е генетично разнороден, ваксините не са много полезни за него. През 2020 г. и 2021 г. ваксините бяха много полезни", коментира проф. Кантарджиев. 

Според него ваксините за новите варианти имат значение само като бустер. "Предвижданите нови ваксини са наистина повече", смята той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.