Около 5000 протестиращи се събраха в Атина, а също толкова хора излязоха по улиците в Солун

Хиляди хора протестират отново днес в Гърция след най-смъртоносната влакова катастрофа в страната, засилвайки натиска върху правителството, предаде Франс прес.

Около 5000 протестиращи се събраха в Атина, а също толкова хора излязоха по улиците в Солун по данни на полицията.

В столицата протестиращите се събраха на площад Синтагма близо до парламента. Те носеха с транспаранти с надписи "Няма да забравим, няма да простим" и "Ние ще бъдем гласовете на всички мъртви".

„Гневът и яростта ме доведоха тук“, каза пред АФП Маркела, 65-годишна жителка на Атина.

„Отчаяни сме. Не знаем какво да кажем, какво да направим, всичко, което можем да направим, е да участваме в демонстрацията“, каза 26-годишният Александрос, също пожелал анонимност.

Петдесет и седем души, много от които студенти, загинаха при челния сблъсък на пътнически и товарен влак в Централна Гърция на 28 февруари.

Четирима железопътни служители бяха обвинени, но общественият гняв се насочи към дългогодишното лошо управление на железопътната мрежа и страната беше разтърсена от поредица от масови протести на фона на предстоящите парламентарни избори.

Най-големият протест беше в сряда, когато на улиците излязоха 65 000 души, за да потърсят отговорност от премиера Кириакос Мицотакис. Тогава се стигна до сблъсъци с полицията, а същевременно имаше и стачки.

Работниците в публичния и частния сектор се очаква отново да стачкуват в четвъртък.

Оставката на Мицотакис беше поискана от протестиращи. Той беше критикуван, че първоначално посочи като причина за катастрофата "човешка грешка" на началника на гара, един от четиримата обвинени служители.

Синдикатите обаче отдавна предупреждават за липсата на персонал в железниците и за забавянето на модернизацията на системите за безопасност.

Гръцкият министър на транспорта подаде оставка след катастрофата, а Мицотакис се опита да смекчи обществения гняв, като многократно се извини и обеща прозрачно разследване.

От седмици гръцката преса обсъжда датата на предстоящите изборите, като 9 април досега е най-често посочваната от наблюдателите. Повечето анализатори обаче сега смятат, че изборите ще се проведат по-късно, може би в края на май.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: София Ангелова, БТА