Анализ на Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители

Драстично поскъпване на автомобилите през лятото, прогнозират търговците. Причината е въвеждането на новия екостандарт Евро 7. Цените на автомобилите втора употреба достигнаха нови рекорди.

Марин Ташков, собственик на автокъща, каза, че увеличението на центите е с около 20%. Той посочи, че се продават автомобили на стойност между 2000 и 5000 лв. По негови думи цените ще продължат да се повишават.

Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители, каза, че темпът на нарастване цените на новите коли е по-малък, отколкото при употребяваните. Това се дължи на намаленото производство на нови автомобили и сериозното търсене, посочи той.

Рекорден скок в цените на коли втора употреба

По негови думи плановете за влизане в сила на екостандарт Евро 7 са за лятото на 2025 г. Костадинов посочи, че ако той бъде въведен в настоящия му вариант, това означава повечето дизелови автомобили да изчезнат от пазара. Причината - Евро 7 предвижда значително засилване на изискванията за замърсяване от дизеловите мотори.

Костадинов уточни, че вече има производители, които са анонсирали откога ще спрат да произвеждат автомобили, които не са електрически. Той допълни, че цените на новите и старите коли са сходни.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.