Повече от 40 години емблематичната сграда тъне в разруха

След повече от 40 години разруха започва реставрацията на банята в столичния квартал „Овча купел”. Архитектурният шедьовър е дело на арх. Георги Овчаров и затваря врати през 80-те години на миналия век. Сега ремонтът ще струва близо 8 млн. Част от тях са европейско финансиране, а  другата е от бюджета на Столичната община.

СНИМКИ ОТ БАНЯТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Изрисувани стени, падаща мазилка, изпочупени прозорци. Че там някога е имало баня, напомнят единствено празните басейни – там, където преди десетилетия е текла минералната вода. Започва реставрацията на сградата. Фасадата и интериорът ще бъдат запазени. „Освен двата басейна, ще се добавят джакузита, малки басейни с 6 градуса вода и 42 градуса, за да може да бъде правен този термален контраст. Това е една от специалните води на България”, коментира проф. Бистра Димитрова от НСА.

С термалните зони ще съжителства и Център за върхови постижения с музикална зала, интерактивни екрани, както и заседателна и конферентна зали. „Стана практика на СО, само и само да спечели пари по европейска програма, сгради, които са създадени да бъдат баня, да им се търси друго предназначение, за да се усвоят”, коментира общинският съветник от „Спаси София” Борис Бонев. Председателят на СОС Георги Георгиев отговори, че „съчетанието с наука няма нужда да бъде аргументирано”. „Две от нивата ще работят като пълноценна функционална баня с всички модерни нововъведения”, подчерта той.

Очаква се до края на годината емблематичната сграда да бъде възстановена. Кога обаче ще бъде отворена за посетители - все още не е ясно. Не се знае и кой ще я стопанисва след това.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.