„Сауди арамко” отчете нетния финансов резултат за 2022 г.

Саудитският петролен гигант „Сауди арамко” отчете рекордна годишна нетна печалба от над 161 млрд. долара за 2022 г. Това е с почти 50% повече от предходната година заради високите цени на енергията, увеличението на продадените обеми и подобрените маржове на рафинираните продукти.

Печалбите на „Арамко” следват подобни отчети през февруари от международните партньори като „Бритиш петролиум”, „Шел”, „Ексон” и „Шеврон”, които отчетоха най-вече рекордни печалби за миналата година.

Цените на петрола се повишиха през 2022 г. заради геополитическите притеснения на фона на войната в Украйна, след което отново поеха надолу поради по-слабото търсене от страна на най-големия вносител Китай и притесненията от икономическо свиване.

Все пак предизвикателства пред бизнеса има - недостатъчните инвестиции в нови находища. За да се справи с тях, компанията не се фокусира само върху разширяването на производството на нефт, газ и химикали, но инвестира и в нови технологии с по-ниски въглеродни емисии.

Капиталовите разходи на „Арамко” са нараснали с 18% до 37,6 млрд. долара през 2022 г. и компанията заяви, че очаква разходите тази година да бъдат около 45 млрд. до 55 млрд. долара, включително външни инвестиции. „Арамко” обяви дивидент от 19,5 млрд. долара за четвъртото тримесечие, което е увеличение от 4% спрямо предходното.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.