„Нужна е промяна на мисленето”, смята медикът

„Реформите в здравеопазването не винаги зависят от бюджета, те не могат да започнат тепърва, те са постоянен процес. Няма област, която да се нуждае толкова от постоянни корекции, колкото здравеопазването”. Това заяви в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев и кандидат-депутат от „Продължаваме промяната” -„Демократична България”.  Той очаква да има бюджет, който да отдели адекватна сума за здравеопазване – да има пари за профилактика, за да се избегне натоварването на здравната система. За това е нужна промяна на мисленето, смята медикът, специализирал белодробни болести в Германия и Франция.

Според него е важна промяна в нагласата на хората за здравословен живот. „Голяма част от болестите идват от употреба на тютюн, наркотици, алкохол и прехранване. Това не изисква кой знае какви големи инвестиции”, поясни Симидчиев.

Пред финансов колапс ли е болничната система

Относно липсата на лекарства и недостига на конкретен медикамент за диабетици, който изчезна от аптеките в България, защото беше използвано за отслабване, докторът поясни, че това е животоподдържащо лекарство. „То регулира кръвната захар на диабетиците. Законодателен пропуск няма. Телесното тегло се регулира най-добре с диета и физически упражнения, няма смисъл да заместваме с медикаменти липсата на воля”, каза Симидчиев.

По думите му дори да закупим вертолет за спешна помощ, е нужно да се хармонизира законодателството в страната ни, защото сега има противоречия.

„Около 60% от проблемите с недостиг на лекари и медсестри, не е по финансови причини. Още чакаме здравната карта от Министерство на здравеопазването. Така всяка община ще получи нужните финанси”, обясни Александър Симидчиев.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.