От руското военно минитерство отричат между машините да е имало контакт

Руски изтребител удари американски разузнавателен дрон. Инцидентът е станал над Черно море, съобщава Би Би Си, позовавайки се на информация от Пентагона. Американските военни посочват, че заради сблъсъка дронът MQ-9 Reaper е трябвало да бъде свален. 

Инцидентът е от рано във вторник сутрин, но от Вашингтон информираха за случилото се 12 часа по-късно. Според версията на Пентагона дронът е бил на рутинна разузнавателна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, когато два руски изтребителя Су-27 са се опитали да го прихванат. Подобни действия не са необичайни, но в този случай, според Вашингтон, става въпрос за „непрофесионално и небезопасно” поведение на руските пилоти, защото се е стигнало до сблъсък. Американските военни са взели решение в този случай сами да свалят дрона във водите на Черно море.

“Продължаваме да събираме информация за това какво точно се е случило, но мисля, че на базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Тези действия говорят сами по себе си. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас, това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви говорителят на Пентагона Патрик Райдър.

От руското министерство на отбраната посочват, че във вторник сутрин над Черно море американската безпилотна машина е приближила руска територия и е летяла в близост до анексирания от Москва Крим. Затова изтребителите са излетели, за да я прихванат. От руското военно министерство твърдят още, че в резултат на рязка маневра, дронът е изгубил контрол и е паднал в Черно море. Изтребителите не са използвали бордовото си въоръжение срещу дрона, между машините не е имало контакт и руските изтребители са се върнали в базата си. 

Заради инцидента, посланикът на Русия в Съедините щати беше привикан за разговор.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.