Това отчете вътрешният министър Иван Демерджиев

Според вътрешния министър Иван Демерджиев мигрантският натиск е безпрецедентен, но в същото време трафикът през България намалява. 

Изглежда, че мигрантският натиск намалява въпреки ежедневните случаи, на които ставаме свидетели. 631 души са били задържани през януари, показват последните данни на МВР. Това са граждани, задържани на границата и във вътрешността на страна. Броят им е с 25 процента по-малко в сравнение с януари 2022 година. От началото на годината до 5-ти март общият брой на задържаните е 1527 души. Тези данни на практика потвърждават думите на вътрешния министър, че натискът у нас намалява.

Въпреки това случаите със заловени нелегални мигранти като че ли станаха по-видими за обществото. Вероятно причина са тежките случаи, на които станахме свидетели – двама полицаи загинаха в Бургас след гонка с мигранти, друг пък беше убит на браздата. Имаме и случая с 18-те бежанци, които бяха открити задушени в камион край село Локорско. По националности – сред хванатите у нас преобладават бежанците от Мароко – 43 процента от задържаните на границата. След това се нареждат сирийци и афганистанци.

Демерджиев отново отправи призив към следващия парламент да повиши наказанията за каналджийство.

"Три текста в Наказателния кодекс да се преработят така, че тези хора да бъдат възпрени. Една такава превенция би помогнала страшно много. Миналата седмица бях на Съвет в Брюксел. Там усилията ни се оценяват високо. Оценява се това, че ние възпрепятстваме много хора да  преминат през нашата територия, за разлика от Италия, например, където разполагат с много повече ресурси, но там трафикът на хора расте, а при нас намалява", каза вътрешният министър.

С 30% се е увеличил мигрантския натиск към България за последната година, заяви министърът. Миналата година на границата са заловени близо 190 хиляди мигранти.

"Имайте предвид, че натискът у нас е безпрецедентен. И понеже ние преследваме и залавяме нелегални мигранти, това става обществено достояние и създава впечатлението, че има повече мигранти. Но няма, уверявам ви! Толкова малко България не е пропускала в нито един момент", категоричен бе Демерджиев.

Той допълни, че България вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охраната на границата с Турция.

"Сега се водят преговори за техническото обезпечаване на тези 110 км от границата, които не са обезпечени. Имаме уверение, че ще получим автомобили, финансиране за нови щатни бройки и средства за техническа защита както по земя, така и по въздух", поясни вътрешният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.