Всеки от временните домове може да приюти 4-членно семейство

България отново подаде ръка на Турция след разрушителните земетресения. С товарен превоз към най-пострадалите региони потеглиха 36 жилищни контейнера, закупени с дарения от българи, неправителствени организации и компании. За жеста от страна на българското правителство и БДЖ благодари посланикът на Турция у нас – Айлин Секизкьок.

На 7 март от Централна гара в София към гара Халкале в Турция потеглиха 36 жилищни контейнера – за да бъдат разпределени в най-пострадалите региони след земетресението в южната ни съседка.  Във вторник следобед натам се отправиха още 36. Всеки от контейнерите, които тръгнаха към Турция, е с размери 2,40 на 6 метра – достатъчно място, за да се превърне във временен дом на 4-членно семейство.

БЧК изпрати над 24 тона хуманитарна помощ за Сирия

"Вътре има санитарен възел, обособен е кухненски бокс, има отоплително тяло, бойлери. Контейнерите имат вода и електрическо захранване", заяви Красимир Генков, търговски директор на компанията за жилищни контейнери

Всеки от тези временни домове е на стойност около 8 хиляди лева. Но част от тях производителят предоставя напълно безвъзмездно. "За около 2 седмици правим това количество. В един момент решихме да помогнем на тези хора и спряхме това, което ни беше за проекти, за да можем максимално бързо да ги направим", подчерта Генков. 

А средствата за закупуването на контейнерите са събрани през последния месец. "Те са закупени със средства от фирми, организации и обикновени хора – така че тези временни жилища са дарения. Благодаря на всички!", посочи Н. ПР. Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България.

Европейската банка ще осигури 1,5 млрд. за Турция след земетресението

Транспортният министър Христо Алексиев се ангажира България да съдейства за транспортирането на жилищните контейнери в края на февруари. "Ако трябваше да транспортираме над 70 контейнера до Турция с тирове, щяха да са ни необходими не само огромен брой превозни средства, но и повече време. Направихме го наведнъж с българските железници", заяви турският посланик у нас. 

До момента през железопътната структура на българска територия са транспортирани над 3 хиляди тона помощи. "Тези влакове са освободени от инфраструктурни такси, които също няма да се начисляват на оператора – тоест на БДЖ "Товарни превози". В същото време БДЖ са дали максимално намалена тарифа за транспортиране на тези къщички към направление Турция", подчерта Красимир Папукчийски, зам.-министър на транспорта.