Едното огнище е между селата Бабово и Бръшлен

Три пожара горят в защитената местност Калимок-Бръшлен край Русе. На място са екипи на пожарната. Районът е популярен с популацията си от пеликани. 

Две са по-големите огнища. Едното огнище е между селата Бабово и Бръшлен. То е в началото на влажната зона на площ от 6 000 хектара. От Сливо Поле са тръгнали пожарни екипи, за да гасят. Второто огнище е към Тутракан. Двата пожара са на площ от около 400 дка и потушаването им е изключително сложно, защото местността е пресечена и трудно достъпна. 

Третото огнище е най-близо до местообитанието на пеликаните, където сега има около 120 птици, но то изгасна само. 

Екип пожарникари от Сливо поле наблюдават огънят да не се разрасне към близките населени места. Има опасност за около 200 вида птици, които в момента гнездят. Орнитолози уверяват, че по-голяма част от ятата са излетели.

Защитената местност Калимок-Бръшлен, която е на площ около 6 000 хектара, е една от малкото влажни зони, останали в България. Тук се намират изключително много защитени растителни и животински видове. Ежегодно има пожари по това време. Подозират, че те са предизвикани от бракониери за лов на дивеч.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.