Това заяви главният прокурор на пресконференция на НСлС

Двама мъже, обвинени за изнудване и притежание на наркотици, са държали в домовете си писма и флашки с аудиозаписи, в които се обсъжда смяна на полицейски началници и свалянето на главния прокурор. Това съобщиха от прокуратурата и обясниха, че от това може да последва разследване за търговия с влияние.

Разследването е започнало на 14 септември 2022 г. по доклад спецслужбите за организирана престъпна група. Така на 7 март по време на претърсвания в домовете на двамата обвиняеми - единият от които в чужбина, а другият - в ареста, разследващите попадат на записи и писма.

Откриха списък с магистрати в обвиняеми от престъпна група

При претърсванията в домовете на двамата обвиняеми прокуратурата е открила списък с имената на магистрати, работили в закритите спецсъдилища и прокуратури. Той е озаглавен „Вредители за уволняване”, уточниха от държавното обвинение.

„Как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и издирвани от Интерпол, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата”, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Разследващите попаднали на писма и записи, които днес бяха показани пред медиите. „Ние трябва да ги сготвим както трябва, защото това е пътят им. Трябва всички тези неща да ги махнем”, се чува в запис.

Според прокуратурата основен участник в записите вероятно е криминално проявено лице с прякор Къро. Твърди се, че той разговаря с един от обвиняемите по досъдебното производство, с обявен за издирване чужденец, с мъж за когото прокуратурата има данни, че е журналист и с неустановен човек, близък до Къро.

„Доста сме дали, събрали сме се 4 човека, 400 хиляди сме дали за тоя. Според теб дали няма да го изтърбушат вече”, се чува отново в запис.

„Чух, че се събират 400 000 за отстраняване на висш полицейски служител. Няма да коментирам другите данни за неограничения финансов ресурс, който е ласкателен за моята особа”, добави Гешев.

„Ще бъдем нетърпими към всеки един от тях и няма да позволим отстраняването на определени служители, които не са им удобни”, категоричен е директорът на ГДНП Атанас Илков.

Пред съда днес се изправи един от обвиняемите - Дилян Георгиев, който засега е обвинен само за притежание на наркотици. „Съвестта ми е чиста. Информацията във флашките и списъците е невярна”, каза той. Съдът го остави в ареста.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.