За казуса ще бъде сезирана и Европейската комисия

Търговски вериги са готови да атакуват в съда евентуално решение за таван на надценката на някои хранителни стоки. Заканата е на Сдружението за модерна търговия. За казуса ще бъде сезирана и Европейската комисия.  

Според големи и малки търговци подобна мярка е в разрез със Закона за защита на конкуренцията. Затова са категорични, че няма да седнат на една маса с държавата, за да водят разговори за промяна в цените на стоките. А вместо това ще търсят правата си в съда.
Според адвокати по търговско право въвеждане на мярка като таван на надценката е в нарушение на Конституцията, която ясно казвала, че „търговците се конкурират сами”.

Далеч от „сметките” на държавата и тези на бизнеса, са сметките на потребителите. Гергана Якимова търси стоки с минимална надценка. В случая - на сергията на фермери от Юндола.

„Едно истинско краве сирене е 13 лв. за килограм. В магазина не може да се намери такава цена. Оказа се, че домашните продукти вече са по-евтини от масовите в магазина”, коментира жената.  

Вълканов: Таванът на надценката на цените ще навреди на конкуренцията

Принципът на конкуренция между малките и големите търговци трябва да продължи, казват от Сдружението за модерна търговия.

„Ако важи за всички търговци, дори да приемем, че големите търговски вериги с известни затруднения, ще успеят да се справят с една такава мярка, то какво ще напарвят десетки хиляди малки търговци”, коментира Николай Вълканов.

Затова от бранша отказват разговори с държавата.
„Формат - всички търговски вериги да се съберат от едната страна и правителството да е от друга, за да говорят за надценки - няма как да се случи. Трябва да се сезира Европейската комисия”, допълни Вълканов.

Чисто юридически - казват адвокати по търговско право - подобна стъпка е в разрез с Конституцията и принципа наречен „свободна стопанска инициатива”.
„Мярката е много опасна, защото ние вече сме тръгнали в посока на държавно-регулирана икономика, но отваряме една кутия, която днес са надценките, утре цените”, заяви Димитър Калдамуков, адвокат по търговско право.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.