Полша може да не достави двигатели за нашите изтребители, смята ген. Съби Събев

„Издадената заповед за арест на Путин от Международния наказателен съд е важен знак и морална победа за Украйна. Да издадеш заповед за арест на президент на държава като Русия не е малко. Знаем, че много бивши престъпници бяха осъдени. На територията на Русия той няма как да бъде арестуван, но един ден, когато той падне от власт и руското правителство смята за необходимо, той може да бъде предаден на Международния наказателен съд”. Това заяви генерал от резерва Съби Събев в „Интервюто в Новините на NOVA“.

 „Очаква ни гореща пролет в Донбас”, каза първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел

По думите му най-вероятно в края на април, в началото на месец май ще има рязка ескалация, предизвикана от контраофанзива на Украйна. „Тя малко закъсня заради доставките на оръжия. На последната виртуална среща на групата за отбрана на Украйна от страна на американския военен министър бе даден знак, че всичко трябва да се ускори. Завършва обучението на украински танкисти, артилеристи и на хора и от Противовъздушната отбрана в Испания, в Полша и във Великобритания, в САЩ”, каза ген. Събев.

Той отчете събирането на военна сила от Украйна - подготвя три нови армейски корпуса – всеки с по 5-6 бригади, от тях има специализирани щурмови бригади. „Ако до края на годината Украйна получи 250-300 танка, може да се формират две танкови бригади, които да пробият фронтовата линия”, каза ген. Събев.

„Русия се готви за продължителна война. Друг е въпросът дали Украйна ще успее да постигне такива резултати, че да принуди Русия да седне на масата на преговорите”, каза ген. Събев.

Той е категоричен, че ако Русия посегне на ядреното оръжие, от нея ще се отдръпнат всички страни, включително и Китай.

Според него предоставянето на Украйна на полски изтребители МиГ-29 може да лиши Българските военновъздушни сили от двигатели за нашите изтребители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.