Според тях начинът, по който се изчислява въпросният данък, ще обхване голяма част от фирмите

Първи коментари от бизнеса и икономистите за обявените от служебната власт планове за данъчни промени. Те определиха предложението за данък свръхпечалба като „несправедливост”. Според тях по този начин голяма част от бизнеса ще бъде принуден на практика да върне получени антикризисни средства от последните години. И не само това - начинът, по който се изчислява въпросният данък, според тях, ще обхване голяма част от фирмите в страната ни.

Бизнесът също отговори - „такъв данък ще ощети фирмите". Вместо това оттам призоваха държавата да намали собствените си разходи.

„Така нареченият данък свръхпечалба е абсолютно неприемлив. Огромна част от българския бизнес ще бъде ударен, което е абсолютно недопустимо”, каза икономистът Владимир Сиркаров.

„Миналата година държавата щедро раздаде пари на бизнеса. Сега иска да измисли някакъв данък, с който да си ги върне обратно, което е малко абсурдно”, коментира икономистът Георги Ангелов.

По думите на Владимир Сиркаров това се дължи на формулата за изчисление. Според нея, ще се съпоставят годините между 2018 и 2021, а 2022 година няма да бъде включена.

„Просто, за да може повече компании да попаднат в тази концепция на свръхпечалба и да бъдат ударени от държавата”, обясни Сиркаров.

Ангелов: Държавата щедро раздаде пари на бизнеса, а сега мисли данък, с който да си ги върне

Георги Ангелов допълни, че антикризисните мерки също са допринесли за проблема.

„Всъщност ще вземе пари от всички. Не само от тези, които са получили много пари от бюджета, а и от тези, които нищо не са получили и сами са се справяли. Даваш на едни, пък искаш да си ги вземеш, но от други, което създава неравнопоставеност”, каза още той.

Бизнесът също осъди мерките. „Няма такъв свръхданък, който да компенсира свръхбезотговорните свръхразходи на свръхпопулизма на депутатите. Това ще забави растежа при всички случаи. Това не са пари, които чакат складирани, за да бъдат преведени в някакви сметки”, смята председателят на АИКБ Васил Велев.

Икономистите коментираха и свалянето на прага за кешовите плащания от десет на пет хиляди.

„Ограничаването на плащанията в брой автоматично води до по-висока събираемост”, твърди Ангелов.

Те подкрепят и връщането на ставката на ДДС за част от бизнеса, защото намаляването на данъка реално не се отразява на крайния потребител.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.