При взрива загинаха 6 души, а 35 бяха ранени

Атентатът на Летище Сарафово е престъпление без аналог у нас за последните 90 години. Той отне живота на шестима и рани 35 души. Миналата седмица главният прокурор заяви, че вече има окончателна присъда за атентаторите, после Върховният касационен съд го опроверга. Това върна спомените на хора, станали свидетели на този ужасен терористичен акт.

Датата е 18 юли 2012 година. В спомените на д-р Иван Събев денят бил тих и спокоен. По време на взрива той е на работа в здравния пункт на летището и вижда не само експлозията, но и атентатора.

„Направи впечатление, че не си пасва на общата картина с другите евреи. Някак си беше много пъстър - с очила и дълга коса. Определено се различаваше”, казва лекарят.

Атентаторът носел раница с тротила и се спречкал с останалите туристи, защото нямало достатъчно място за нея в багажното на автобуса, разказва д-р Събев.

„Започнаха някакви кавги между него и другите пътници. Няма и секунди и се чу взрив. Първо един пукот”, спомня си д-р Събев.

След зловещата тишина последвали писъците на оцелелите. Медикът видял как хвърчат хора нагоре, а до него падали части от човешки тела.

„Колегите хирурзи, които са работили по тях, казаха, че в телата на пострадалите имало кости от атентатора”, допълва ужасната картина той.

Районът е отцепен за минути от униформените. На място пристигали линейки от цялата област. В една от тях е и шофьорът на взривения автобус – Мустафа Кьосов. Доктор Събев се опитва да го спаси, но за съжаление мъжът умира от раните си. Той бил с над 80% изгаряния и нямал шанс да оцелее, казва още лекарят.

Атентаторът е 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, чийто останки все още са непотърсени. Съучастниците му са роденият в Австралия Мелиад Фара и 28-годишният тогава Хасан Ел Хадж Хасан. 10 години след атентата от двамата няма следа. Няма и окончателна присъда за стореното от тях. 

Репортер: Елена Танева

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.