Голяма част от тях споделят, че няма да могат да издържат финансово

Хотелиери от курорта "Златни пясъци" са силно притеснени за предстоящия летен туристически сезон. Голяма част от тях споделят, че няма да могат да издържат финансово и държавата трябва да предприеме спешни мерки за бранша. Говори се дори за фалити.

Според Станислав Стоянов - зам.-председател на Съюза на хотелиерите на "Златни пясъци", споделя, че предвидените мерки за вдигане на ДДС ще окаже негативно влияние в сектора.

"Все още не можем да се съвземем от пандемията. Ако 9% ДДС не се запази, това означава, че автоматично всички разходи ще скочат. Ние сме заложили такъв размер на ДДС в цените. Ако обаче то се върне на 20%, печалбите ще паднат. Има хотели, които може да обявят несъстоятелност", обясни Стоянов. 

Ще бъдат ли премахнати незаконните сергии и бараки в "Златни пясъци"

По думите му сезонът се е свил, а наемането на кадри е станало все по-трудно. "Няма служители, които искат да обслужват туристи за краткия период на заетост, който предлагаме. Заведенията имат големи разходи, свързани с енергийните ресурси. Няма да можем да ги покриваме, ако помощта за туризма отпадне", посочи Стоянов. 

Според него предварителните проучвания сочат, че първите туристи ще пристигнат в морските ни курорти след средата на юни. "Губим крилата на сезоните, активният остава юли-август. Това означава свиване на заетостта. Очакваме туристи от Румъния, Полша, Сърбия и Германия, откъдето записването все още е много слабо. Загубихме чартърните полети с бездействие от държавата - обещавахме 35 евро на седалка, но това не се реализира", разкри той. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.