Това предвиждат изменения в закона за движение по пътищата

Албанското правителство одобри изменения в закона за движение по пътищата, съобщи АТА.

Промените предвиждат увеличаване на срока за подновяване на шофьорската книжка от 10 на 15 години, както и намаляване наполовина на стойността на глобите за водачите в случай, че плащането им е извършено в рамките на 15 дни. Също така според измененията общините се задължават да предоставят 50 процента от паркингите без заплащане.

НА 99 ЗАД ВОЛАНА: Столетник от Троян продължава да шофира (ВИДЕО)

Промените в  закона за движение по пътищата засягат и младите шофьори, които две години след получаване на документ за управление на МПС категория В, няма да могат да управляват автомобил с мощност по-голяма от 65 киловата (87 конски сили), съобщава Албанското радио и телевизия. 

С тази промяна ще бъдат избегнати тежките пътни инциденти, каквито имаше в последните дни в Албания.

Албанският вицепремиер и министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку каза, че Албания вече има нужната инфраструктура, за да има модерен закон за движение по пътищата, който да отговаря на развитието на страната. „Изградили сме инфраструктура, достойна за всяка европейска страна“, допълни Балуку, цитирана Албанското радио и телевизия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Магдалена димитрова, БТА