Тя може да бъде разгледана до 2 април

100 снимки за 100-годишнината от рождението на легендарния актьор Апостол Карамитев. България отбелязва юбилея със специална изложба в София и прожекции на филмите на голямата звезда. Пред Народния театър вече са изложени и някои от историческите снимки.

Апостол Карамитев влиза в ролята на Джордж Кетъл от „Скандал в Брикмил", Ромео на Шекпир, Радосвет в "Любимец 13" и Апостол в "Специалист по всичко". Тези негови роли оживяват на тези табла, за да ни напомнят за таланта и отдадеността на артиста. Освен тук в София, за Апостол Карамитев ще си спомнят и в родния му град- Бургас.

100 години в 100 снимки. Апостол Карамитев участва в десетки театрални постановки и филмови ленти.

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА ВИЖТЕ ТУК

Кураторът на изложбата Тинка Николова каза: „Тази изложба има за цел да проследи творческия път на Апостол Карамитев. Тук не залагаме на личните свидетелства, а на свидетелствата за неговото творчество.“

Карамитев и следата, която оставя в българските кино и театър са урок за актьорите и днес.

„Един от рицарите на българската театрална гилдия. От рицарите на българския актьор. Той наистина е бил рицар- и с отношението си към дамите, и с отношението си към колегите, към актьорите, към ролите, които е правил“, сподели председателят на Съюза на артистите в България актьорът Христо Мутафчиев.

 На първи април в Народния театър ще бъде прожектиран документалния филм за живота на актьора. През лятото в Бургас, който е роден град на Апостол Карамитев, ще бъдат излъчвани негови филми, там ще могат да бъдат видени и  още снимки и документи от архивите.

„Трябва да се обръщаме към миналото и да пазим паметта на хората, които изграждат културната история“, каза зам.-кметът на Бургас Диана Саватева.

В София експозицията ще остане до 2 април.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.