През 1994 година 39-годишният тогава Гейтс е вече мултимилиардер

През 1994 година 39-годишният тогава Бил Гейтс е вече мултимилиардер, току-що оженил се и започващ да се отдава на филантропска дейност. Един ден той казва на жена си, че наддава в аукцион за един много скъп „ноутбук“, който може да коства на семейния бюджет цяло състояние. Тя го поглежда учудено и го пита: „Та ти нямаш ли вече прекрасен преносим компютър?“. Не става въпрос обаче за компютърно устройство (на английски “notebook” означава както преносим компютър, така и тетрадка със записки), а за една от най-ценните тетрадки в историята на човечеството – Кодексът Лестър – бележник със записки на Леонардо да Винчи.

В последствие Бил Гейтс печели търга и по този начин става притежател на най-скъпата книга, купувана някога. Гейт плаща за нея 30 802 500 долара през 1994 г., което днес би означавало над 50 858 000 долара. Рекорд, който остава ненадминат вече четвърт век. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.