И как би се отразила на България?

Каква е опасността от финансова криза в световен мащаб и как би се отразила тя на България?

Финансовата криза през 2008 г. започна с фалита на щатската „Лемън брадърс”. Сега има доста факти, които съвпадат със ситуацията тогава – фалит на 3 банки в Америка. За пръв път Швейцария, която винаги е синоним на финансова стабилност, изпитва сериозни проблеми с „Креди Сюис” – втората най-голяма банка. Експертите не дават еднозначна прогноза на прага ли сме на нова криза. Но се надяват на добър сценарий и успокояват, че банките у нас имат добра ликвидност.

Финансистите са категорични – на прага сме на рецесия. А фалитът на банки в САЩ и тежкото положение на „Креди Сюис” само забързва процеса.

„Всъщност ние вече сме в криза. Няма никакво съмнение в това. В САЩ твърдо вече имаме банкова криза, имаме фалирали 3 регионални банки в Щатите, доста сериозно нарушено доверие. Когато една от най-големите банки в света и един от най-големите рекламодатели в Европа като „Креди Сюис” на практика безславно си отива, това също е криза. Европейските банки се търгуват на изключително ниски цени и цените им се сриват от ден на ден”, заяви финансистът Димитър Георгиев.

„Предстои да видим през следващите месеци дали ще влезем в икономическа рецесия. Първите знаци за това нещо вече се виждат в Европа, в развитите западни икономики, особено Германия и Франция. Имайте предвид, че напълно нормално, когато влизаме в икономическа рецесия, банковия сектор да страда”, коментира финансистът Никола Филипов.

Какви биха били отраженията от нова финансова криза в България? По-високи лихви и съответно повече изисквания за вземане на кредит, обясняват експертите.

„Ако нещата продължат и се задълбочат, е напълно възможно да видим и в България сериозна обезценка на активите, ако щете и на имотите, както видяхме през 2008-2009 година. Както и все по-труден достъп до кредити. Това по-скоро е един лош сценарий, който централните банки няма да допуснат”, смята Димитър Георгиев.

Но все пак не смятат, че има реална опасност за криза у нас.

„Поне на този етап българските банки са изключително ликвидни, високо капитализирани и за тях няма никакъв риск от негативните тенденции, които се включват в Щатите и Европа”, смята Никола Филипов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.