Той беше внесен заради спорната пенсионна реформа

Правителството на Франция оцеля при ключов вот на недоверие. Той беше внесен заради спорната реформа, която увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Предложенията бяха две. Първото получи подкрепата на 278 депутати, при необходими 287 гласа за сваляне на правителството. А предложението, внесено от крайната десница, събра едва 94 гласа „за”.

Изключително разпалени дебати предшестваха гласуването.

„Мисля, че премиерът Борн не може да продължава така. Позволете ми да обобщя речта ѝ, когато зае трибуната: „Нека продължим както преди, ще водим диалог". Но те направиха точно обратното с този законопроект. И така нейният отговор абсолютно не беше на същото ниво като проблема”, заяви Марин Льо Пен, лидер на крайнодясната партия „Национално обединение”.

„Да, вотът на недоверие се провали, но за него бяха нужни само девет гласа. Това е много по-малко от прогнозите на няколко социологически проучвания, направени от политически анализатори и журналисти. И така, това означава, че въпреки че от гледна точка на числата те биха могли да се радват, от политическа гледна точка те не могат да се радват”, заяви Шарл дьо Курсон, депутат в Националното събрание на Франция. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.