Разказва „Дойче Веле”

Според Международната агенция по енергетика делът на възобновяемите енергийни източници в глобалния микс от електроенергия е почти 29%. Скоро те ще бъдат най-важните източници на енергия в света. Един от тях е биомасата, тоест  органични отпадъци – течен тор или дървесина.

Обелки от банани, черупки от ядки и други остатъци от храна могат да захранват мобилните устройства. Това се нарича енергия от биомаса. 

Дървесината, растенията или животинския тор също могат да бъдат източник на електричество или топлина. 

Заобиколени сме от биомаса и много възможности. За разлика от въглищата, източникът на енергия може да расте отново. Компании и правителства по целия свят инвестират в тази технология. В момента само 4% от земеделската площ се използва за отглеждане на енергийни култури от биомаса. 

Колко голям е този потенциал – гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.