Разказва „Дойче Веле”

Повече от 35 милиарда пилета, патици и гъски се отглеждат по целия свят, 2,7 милиарда говеда и свине и 2,4 милиарда овце и кози. А апетитът за месо продължава да расте.

Световното потребление на месо се е увеличило повече от 4 пъти от началото на 60-те години. Това е за сметка на околната среда.

Животновъдството и отглеждането на фураж изискват много земя. Последствието е унищожаване на естествени местообитания като тропически дъждовни гори.

Отглеждането на добитък консумира и замърсява водата, например чрез течен тор и пестициди. В допълнение има емисии от парникови газове като въглероден диоксид и метан, главно от крави и овце.

Можем ли да направим животните по-щадящи? Това се опитват да направят в Нова Зеландия. Как – гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.