Освен това неконтролируемата популация на елени унищожава посевите им

Расте напражението сред зърнопроизводителите в Североизтока. Причините-нерегламентиран внос на зърно от Украйна и неконтролируема популация на елени, които унищожавали посевите. 

Според Станимир Станчев след събрание на регионалния съюз "Дунавско зърно" е изпратено писмо с искания. "Искаме или камионите с украинско зърно да се конвоират през страната или да се въведе такса транзит от 50 евро на тон, за да не остават в България. Очакваме отговор до четвъртък и в петък преди обед ще имаме предупредително шествие. Хем искаме да покажем, че можем да затворим пътя, хем не искаме да създаваме главоболие на русенци и гостите на града", заяви той.

Зърнопроизводителят Рилка Игнатова пък споделя, че над 240 елена и сърнички опустошават посевите им. "Те излизат извън пасищата си и нападат нашите земеделски земи, стъпкват продукцията и изгризват бутона на слънчогледа", обясни тя. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.