На кадри от тази сутрин се вижда гъста мъгла в района на училището и близкия булевард

Планирано срутване на стара сграда предизвиква замърсяване на въздуха в столично училище. За това сигнализираха NOVA притеснени родители. На кадри, които ни изпратиха, се виждат облаци от прах само на метри от двора, в който учениците спортуват.

Родители на деца, учещи в столичното 55-то училище, готвят сигнали до общината и РИОСВ, за да попитат, кой е издал разрешително за събаряне на сградата по време на учебни часове. И защо това не е планирано, когато учениците излязат във Великденска ваканция. От фирмата, отговаряща за разрушаването, обясниха, че правят всичко възможно да ограничат запрашаването - с постоянно поливане с вода и спиране на работа по време на междучасията на децата. И все пак - прах във въздуха има през целия ден, показа проверката на нашия екип.

На кадри от тази сутрин се вижда гъста мъгла в района на училището и близкия булевард със спирка на градския транспорт.

„Мисля, че е недопустимо. И двете ми деца учат тук. Започнали са дейностите по разрушаване на сградата рано сутринта, в началото на учебния процес и това е абсурд да се случва”, коментира Симона Гергова.

Освен родител на седмокласник от училището, Нина е специалист в сферата на замърсяване на въздуха. Обяснява, че праховите частици при разрушаване на сграда са тежки и бързо се утаяват - проблемът идвал от съпътстващите ги фини частици.

„Те причиняват механични увреждания на белите дробове и цялата дихателна система - те са опасните. И докато по-едрите ще паднат близо до мястото на разрушение, фините се разпространяват доста по-далеч. Факт, че са стигнали от другата страна на булеварда, виждаме го по снимките”, коментира Нина Илиева.

Самите ученици споделят, че са усетили запрашаване дори в класните стаи.

От фирмата, отговаряща за разрушаването са категорични - то е съгласувано с всички необходими институции.

„Пръскаме, вътре има 8 пръскалки, имаме готовност за външно пръскане с водоноски и да измием улиците. Имаме работници, които обезопасяват обекта отвсякъде, със станции регламентираме цялото движение”, каза Камен Дюлгеров.

Работата по събарянето била съобразена и с графика на учебните занятия.

„Гледаме да спазваме техните почивки. Когато имат голямо междучасие или когато родителите взимат децата между първата и втора смяна”, каза Камен Дюлгеров.

„Със сигурност не трябва да се случва в учебно време, все пак предстои ваканция, могат да се планират тези дейности по-адекватно”, смята Симона Гергова.

От ръководството на училището отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.