Корупцията и борбата срещу нея за пореден път са акценти в документа

Сериозни критики към България в годишния доклад на Държавния департамент на Съединените щати. Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода - това са част от проблемните теми за страната ни според Вашингтон.

Редовният доклад на Щатския департамент обхваща 198 страни по света, като на България са посветени повече от 40 страници. Корупцията и борбата срещу нея за пореден път са сред акцентите.

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода

В документа се посочва, че българските власти имат сериозен проблем със зачитането на човешките права и не прилагат ефективно законите, когато става дума за корупция.

Записано е още, че в страната ни има проблем с безнаказаността и се посочват примери за незаконни арести. В констатациите на Щатския департамент попада и корупцията по високите етажи.

Коментарът на президента по доклада

Мнението на президента Румен Радев - с новите си критики към България Държавният департамент е констатирал проблеми, които българското общество знае отдавна.

„България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани. Надявам се партиите да осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретни резултати. Нишката се къса там, че служебното правителство работи в законодателна рамка, приета от парламенти”, каза той.

Радев: България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани

Но и в предишното Народно събрание депутатите оставиха антикорупционното законодателство за последния момент. Така то не беше прието. Сега президентът се надява от втория опит законите да бъдат приети, след като Министерският съвет ги внесе отново. 

„Аз мисля, че това ще бъде тестът за всички партии и българските политици и нашите народни представители дали са адекватни на очакванията на обществото”, посочи Радев.

Експерти: Докладът от САЩ е огледало на случващото се у нас

Според експерти изводите на американските власти не са изненада, а проблемите, посочени в доклада, съществуват от години. Докладът от САЩ е огледало на случващото се у нас и пореден сигнал, че страната ни има спешна нужда от реформи, твърди председателят на Българския хелзинкски комитет.

„Това е за пореден път доказателство, че страната ни има остра нужда от съдебна реформа и особено от реформа на прокуратурата”, смята Красимир Кънев.

Критиките не са изненада, а зад написаните текстове прозират отдавна съществуващи проблеми – като липсата на адекватни наказания, смята още Кънев.

„Например, полицай да бъде наказан, да е вкаран в затвора за това, че е изтезавал човек - аз не съм чувал за такъв случай досега. На второ място е прокуратурата - това е една язва на българското правосъдие. Тя прикрива такива престъпления, тя не се занимава с наказателни разследвания на такива тежки случаи”, категоричен е председателят на БХК.

За разлика от минали години, този път в документите на Департамента има и политически оттенък, твърди експертът Тихомир Безлов.

„Българският контекст е малко по-различен. За първи път имаме политически акцент - арестът на Борисов, на неговия пиар и финансовия министър. Докладът обаче избягва политически оценки или интерпретации. Той използва двете решения на българския съд”, отчете Безлов.

Критиките не подминават и корупцията по високите етажи, а за пример се посочва интервюто на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, който пред NOVA обясни, че му е предлаган подкуп, за да може фирмата „Евролаб” да продължи да извършва контрол на „Капитан Андреево”.

„Очевидно е направило впечатление на изготвящите го, че в този случай има данни за сериозна корупция, които обаче не са довели до никъде”, посочва експертът в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Още - негативните констатации в доклада доказват и избирателното прилагане на закона у нас, смятат от АКФ.

„Положението е незавидно. Трябват реформи по отношение на върховенство на правото и борбата с корупцията, особено по високите етажи на властта, където се идентифицира липсата на каквито и да е резултати по това направление”, допълва Янкулов.

Критиките не подминават и свободата на словото у нас. В документите се твърди, че има корпоративен и политически натиск, посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии.

Политическите коментари за Доклада

Докладът на Държавния департамент на Съединените щати предизвика вълнения и в партиите у нас по време на предизборната кампания. В него се посочва, че арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са незаконни. Именно на това акцентира и председателят на ГЕРБ.

„За децата е ясно, че това е незаконно. За децата беше ясно, че беше поръчково и дори наказуемо. Бих започнал с незаконните арести на българи по време на предизборната кампания. Десетки, стотици и български мюсюлмани, и християни, и католици. Това е по-притеснителното”, е коментарът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

От коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България” отговарят, че това, че арестите са незаконни не сваля съмненията за незаконна дейност от тримата. 

„Към тази мярка, повтарям - задържане, се е пристъпило, след като са събрани 470 страници материали, от които всеки нормален човек може да направи извод, че е съществувала такава корупционна връзка между Божков, Горанов, Борисов и Арнаудова. Във връзка с тези корупционни схеми са накърнени правата на стотици хиляди български граждани”, обясни Бойко Рашков от ПП-ДБ.

„Възраждане” пък попита защо САЩ дават оценка на ситуацията у нас. „Не трябва да има, разбира се, такива доклади. Защото един такъв доклад може да е само и единствено предмет на вътрешната политика на съответната държава. По същия начин би трябвало и ние да имаме наши доклади за нарушаване на човешките права в САЩ, които са изключително много. Личи си, че докладът е писан по инерция, може би, само са сменили няколко имена вътре”, смята председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов.

От БСП и ДСП отказаха да коментират доклада.

Санкциите по Закона „Магнитски”

На този фон бяха припомнени и санкциите по Закона „Магнитски”. Заместничката на американския посланик у нас обяви, че санкциите са насочени към група хора, които са източили милиони долари обществени пари. Изявлението на Андриа Брулет-Родригез дойде на форум срещу корупцията в София.

„Санкциите по глобалния Закон „Магнитски” не са насочени към гражданите, нито към конкретни политически партии, а към конкретна група хора, които знаем, че са източили стотици милиони долара обществени пари. Корупцията спира големия потенциал на България и взема пари от джоба на обикновените граждани. Корупцията е въпрос на национална сигурност”, подчерта Брулет-Родригез.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.