Причината е ,че нямат статут на изследователски учебни заведения

Голяма част от университетите в страната могат да останат без финансиране. Причината е, че нямат статут на изследователски учебни заведения. Това стана ясно по време на заседанието на ректорите в Пловдив, на което присъства и служебният министър на образованието.

„Тук трябва да имаме много активна връзка и с бизнеса за финансирането на тези университети ”, коментира участник в конференцията.

„Има необходимост такива научни продукти, реализирани от изследователската дейност, да бъдат транслирани много по-бързо в практиката и това да стане с участието на бизнеса. По заданието на бизнеса да бъдат разработвани различни иновационни продукти, които да намерят реализация на труда”, коментираха още присъстващите на заседанието.

 Проект за решение на Министерски съвет предвижда скок от близо 20 % на средния размер на годишната такса за обучение в държавните висши училища. Голяма част от университетите обаче ще запазят сегашните такси заради отлива на желаещи да следват.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.