Очаквам стабилизиране и по-ниски цени в следващите дни, заяви Бенчев

Няма фактор, който да говори за рязък скок на цените на горивата. Очаквам стабилизиране и по-ниски цени в следващите дни или задържане на нива, близки до настоящите. За последните три месеца бензинът и дизелът са поевтинели с около 20%. Това каза за "Твоят ден'' Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Ще поскъпнат ли газът и метанът

По думите му лятото ще посрещнем с близки цени до сегашните. "Трябва да се премахне нулевата ставка на втечнения нефтен газ и намалената ДДС ставка за метана и газа. Това означава 24 стотинки увеличение на цената на пропан-бутана и около 35 стотинки на метана на килограм.  За държавния бюджет това са около 110 милиона годишно в хазната", обясни той.  

Според него се очаква да излезе регламент, който ще въведе схема за търговия с емисии в транспорта и в сградите. "Ще се продават емисии, които доставчиците на горива ще купувят.  Механизмът ще бъде подобен на този във въглищните централи. Това се очаква да се отрази на бензина и дизела - излиза около 80 до 90 стотинки на литър гориво допълнително", посочи Бенчев. 

Повече гледайте във видеaтa.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.