Как се проверява това – обяснява реставраторът Емил Чушев

Дали една картина е от голям художник и е оригинална, или фалшификат, е много трудно да се каже. За целта се изискват доста сериозни изследвания. Това обясни в ефира на „Здравей, България” реставраторът Емил Чушев.

Въпросът за това как се проверява дали една картина е оригинална излезе след откритото от ГДБОП платно, за което се смята, че е на Джаксън Полък. А покрай картината изникнаха и мистериозни детайли. Предполага се, че тя е била част от колекцията на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску. На гърба на платното има посвещение на актрисата Лорън Бeкол.

„Не можеш с един поглед да кажеш дали картината е оригинална, изискват се доста сериозни изследвания, време и ресурси”, коментира Чушев.

Според него на черния пазар от България се изнасят доста антики, но попадането на такава картина у нас е случайност. „Надали в България има човек, който да даде 50 милиона евро за такава картина, при положение че много трудно може да се докаже нейната автентичност”, смята Чушев.

Той показа и как експертите преценяват дали една картина е оригинал.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.