Министърът на културата в Букурещ отрече това да е възможно

Румъния иска да прибере картината, която се приписва на американския художник Джаксън Полък и беше открита в България. Това твърдят румънски медии. Министърът на културата в Букурещ Лучиан Ромашкану обаче отрече това да е възможно. И постави под въпрос достоверността на печата на комунистическия лидер Николае Чаушеску.

По-рано днес двамата министри на културата - българският и румънският проведоха телефонен разговор. Лучиан Ромашкану обаче не вярва, че картината някога е била в колекцията на Чаушеску.

„От дискусиите, които проведох с Националния исторически музей и Националния музей на изкуството разбрах, че картините на Николае Чаушеску никога не са имали такъв печат на гърба и никога не е инвентаризирана картина на Джаксън Полак”, уточни Ромашкану.

Фондацията „Полък-Краснер“ пред NOVA: Българските власти не са ни потърсили

Според румънските специалисти е невъзможно да има картина от такъв ранг, за която да не се знае.

„Трудно ми е да повярвам, че там е подписът на Чаушеску. Все пак ще изчакам да видя какво ще ми отговори министърът на културата в България”, каза още Ромашкану.

А само за NOVA близки на последния собственик на картината заявиха, че мъжът вече не е на територията на страната. Според наши източници той управлявал фирма, чиято основна дейност, според Търговския регистър, е търговия с произведения на изкуството и организирането на аукциони и търгове.

Междувременно от фондацията „Полък-Краснър” отговориха на въпрос на NOVA за автентичността на творбата - че не получавали запитвания от българските институции за откритото платно. И че не те могат да докажат авторството на Полък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.