Това ще стане в следващите 12 месеца

Европейският съвет прие плана за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия. Споразумението беше подписано преди дни от 17 държави и Норвегия. 10 държави, сред които и България, не го подкрепиха. 

По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура. Отпускат се 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси, без да се нарушават отбранителните способности. Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана.

Българският президент Румен Радев изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България.

„Тази среща беше важна, защото консолидира едно важно решение, което е реална стъпка към европейската отбрана. Това е решение, което се отнася до боеприпасите. Искаме да бъдем напълно ангажиран играч, когато става дума за предоставяне на подкрепа, искаме да действаме като европейци по отношение на производството на боеприпаси и доставката на боеприпаси в Украйна”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Информация: Антоанета Николова, Любомир Бояджиев

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.