Това е деветото увеличение от март на миналата година насам

Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25 базисни пункта и така потвърди предположенията, че този път банкерите ще бъдат доста по предпазливи в своята затягаща политика заради трудностите в банковата система.

Все пак Федералният резерв реши да продължи битката с инфлацията, макар и с по-бавен темп в сравнение с предишните вдигания.

Новото лихвено равнище е в диапазона 4,75 - 5%. На практика това е девето увеличение от март на миналата година насам. Комитетът по парична политика на централната банка на САЩ обаче посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни.

Федералният резерв отбелязва, че банковата система е „стабилна и устойчива”, допълвайки, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор „вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията”.

Експертите на Централната банка на САЩ прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година. За инфлацията се очаква до края на 2023 г. да достигне 3,3%, безработицата да се понижи до 4,5 на сто, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0,4%. Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания, с изключение на прогнозата за нарастването на БВП, която за 2024 г. е понижена до 1,2%.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.