По думите им това ощетява родното производство

Зърнопроизводители готвят блокади на границата с Румъния. От бранша настояват България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна. По думите им това ощетява родното производство. От асоциацията предвиждат следващата седмица да разположат земеделска техника на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам. 

От Брюксел президентът Румен Радев успокои, че ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, които пострадаха от "коридорите на солидарност" за износа на украинско зърно. Сред тях е и България. 

"Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона евро. Тя е за най-засегнатите страни в близост до Украйна, но това съвсем не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша настояхме за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители", допълни още Радев.

"Най-големият проблем е, че ние не можем да си реализираме продукцията и тук не говорим нито за цени, нито за пари, говорим да спасим един отрасъл от националната сигурност на Република България", заяви зърнопроизводителят Станимир Станчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.