Някои от планираните полети бяха отменени

Нидерландската гранична полиция арестува десетки активисти за климата, след като те проникнаха в охраняемата част на летището в Айндховен, за да протестират срещу емисиите на парникови газове от самолетите, излитащи от южния нидерландски град, предаде БГНЕС.

Около стотина протестиращи по-рано окупираха част от летището, запазена за паркиране на частни самолети, след като разбиха врата, съобщи в Туитър Кралската гранична полиция.

"От 14:00 ч. (13:00 ч. по Гринуич) протестиращите бяха помолени доброволно да напуснат терена. В момента Марехаузее и полицията извършват арести", заявиха от полицията.

Грета Тунберг и норвежки активисти блокираха главния път към кралския дворец в Осло

Според съобщения в нидерландските медии протестиращите от Extinction Rebellion са се събрали на поляната между хангарите, но полицаите не са им позволили да получат достъп до перона.

Много от тях обвиняват летището в Айндховен, което обслужва международни полети, че причинява замърсяване на въздуха и шумово замърсяване, вредни за общественото здраве.

Някои от планираните полети бяха отменени в петък като предпазна мярка преди планирания протест, но полетите в събота не бяха засегнати, заяви представител на летището пред информационната агенция ANP.

Екоактивисти заляха с черна течност инсталация до Бундестага (ВИДЕО)

Междувременно в изявление на летище Айндховен се казва, че то споделя мнението на активистите, "че авиацията, както и други сектори, трябва (бързо) да стане по-устойчива".

"Ние също усещаме това чувство за спешност. Отчасти поради тази причина не се стремим към увеличаване на нашия въздушен трафик, а вместо това даваме приоритет на устойчивостта на съществуващия въздушен трафик", се казва на уебсайта на летището.

През ноември холандската полиция арестува стотици активисти за климата, след като те нахлуха на перона на летище "Схипхол" в Амстердам.

След това протестиращите обикаляха с велосипеди по перона и сядаха пред частни самолети, за да им попречат да излетят, преди да бъдат ескортирани от полицията до чакащи автобуси, за да бъдат извозени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.