Английската централна банка да увеличи основния лихвен процент за единайсети път

След три поредни месеца на спад, инфлацията във Великобритания отново скочи, което принуди Английската централна банка да увеличи основния лихвен процент за единайсети път през последните 14 месеца в опит да укроти растящите цени. Тези притеснителни новини идват на фона на публикувана данъчна декларация на британския премиер, показваща, че той е спечелил милиони. 

Надеждите, че Великобритания се е спасила от непрекъснато поскъпване на живота бе попарена от публикуваните данни на националната статистика. Те показват, че инфлация през февруари отново е над 10 процента. Най-голям скок се наблюдава при млечните продукти и олиото, които са поскъпнали с около 40% през последната година.

Средната работна заплата пък се е увеличавала само с около 3 паунда на месец - сума равняваща се на два литра мляко или едно олио. Ако се приспадне инфлацията, средната заплата даже е намаляла с 2,4%.

Затова и новината, че премиерът Риши Сунак е спечелил през последните три години близо 5 млн. паунда от американски инвестиционен фонд, наистина получи голям отзвук. И дори фактът, че е платил милион паунда данъци във Великобритания, трудно успокои духовете. Премиерът директно бе питан дали, след като е толкова богат, може да влезе в положението на хората, които едва намират пари да отопляват домовете си.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.