Moже ли ChatGPT да заблуди преподавателите в университетите

Академичен доклад, озаглавен Чат и измама: Осигуряване на академична почтеност в ерата на ChatGPT, беше публикуван този месец в образователен журнал.

Това, което читателите – и всъщност рецензентите, които го разрешиха за публикуване – не знаеха, беше, че самият документ е написан от AI chatbot ChatGPT.

„Искахме да покажем, че ChatGPT пише на много високо ниво“, каза проф. Деби Котън, директор на академичната практика в университета Plymouth Marjon, който се преструваше, че е водещ автор на статията.

В продължение на години университетите се опитват да преборят плагиатството и хората, които продават предварително написани есета и други академични работи на всички студенти, които се опитват да измамят системата. Но сега учените подозират, че дори тези измамници използват ChatGPT, а институциите признават, че се надпреварват да настигнат – и да хванат – всеки, който представя работата на популярния чатбот за своя собствена.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.