Демонстрантите поискаха бързо и справедливо разследване

Наши изселници на протест в Дуисбург, Германия. Поводът е мистериозната смърт на български работник от турски произход в стоманодобивен завод през октомври миналата година. Тялото на 26-годишния Рефат Сюлейман е открито три дни след изчезването му в бетонен басейн с шлака на територията на завода. Съмненията на българските гастербайтери там са, че Сюлейман е бил изпратен във високорискова зона без нужното обучение. Те не приемат версията на полицията, че става дума за инцидент. Демонстрантите поискаха бързо и справедливо разследване. Младият мъж е от пловдивския квартал „Столипиново”.

Проверка установи, че "Столипиново" е един от най-мръсните квартали в Пловдив

“Вече 5 месеца изминаха от смъртта на Рефат Сюлейман, но вече 5 месеца отговорите, които получава семейството му и общността тук са незадоволителни. В становището на ПРБ изразено в началото е, че се касае за нелеп инцидент. Това не е единственият случай. Мнозина работници губят живота си всяка година. Това са работници, които са наети от подизпълнителски фирми, както и самият Рефат Саюлейман, където стандартите на безопасност са изключително занижени. Българи, най-често и румънци, са изпращани на най-опасната и тежка работа без необходимото предпазно облекло”, каза социологът и активист на „Столипиново в Европа” Полина Манолова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.