Идеята за държавни магазини също се приема добре от хората

Над 80% от домакинствата ограничават потреблението на хранителни стоки, плодове и зеленчуци заради високите цени на храни. 83% от хората смятат, че търговските надценки трябва да бъдат ограничени от държавата. Проучването е проведено в периода от 14 до 19 март. 

Според Светлин Тачев от "Галъп Интернешънъл Болкан" българските граждани са съгласни с различните държавни регулации за контрол на цените. "Популизмът, който се използва предизборно, трябва да премине в реални действия. Пазарно трябва да се облекчи българския избирател. Няма съпротива срещу регулацията на високите цени от страна на държавата", посочи той.

“Галъп”: 80% от домакинствата ограничават купуването на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци

По думите му идеята за държавни магазини за регулация на цените, също се приема добре от хората. "79,1% от допитаните смятат, че високите цени се дължат на търговците, а не на производителите.40% от респондентите споделят, че най-често пазаруват от квартални магазинчета, а 31,1% купуват от хипермаркети", разкри Тачев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.