„Системно нарушение означава три пъти за една година да се допусне едно и също нарушение”, поясни той

„Ситуацията не е чак толкова тежка и плашеща. Искаме да намалим травматизма по пътищата”. Това заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция” към ГДНП в „Интервюто в Новините на NOVA“.

„Явно не може да разчитаме на самосъзнанието на водачите, няма разбиране за този проблем от обществото”, смята той по повод нарушенията на пътя.

По думите му наредбата, с която се увеличава броят на отнетите точки при нарушение на пътя, обхваща всички идентифицирани нарушения – „алкохолът, наркотиците, неосигуряването на предимство – на пешеходци, на автомобили. Използването на колани също не трябва да се омаловажава”.

Инспектор Близнаков заяви, че границата от 1,2 алкохол в кръвта е определена от специалисти. „Системно нарушение означава три пъти за една година да се допусне едно и също нарушение”, поясни той.

Младите водачи започват с по-малко точки и ако ги загубят, трябва да имат 6-месечна почивка, допълни главен инспектор Лъчезар Близнаков.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.