Това сочат официалните данни на националната статистика

Печалбите на големите индустриални фирми в Китай са паднали с почти 23% на годишна база през първите два месеца на годината. Това показват данните на Националното статистическо бюро, представени в понеделник.

Индустриалните фирми с печалби над определения размер - с основен годишен бизнес приход от най-малко 20 млн. юана или около 3 млн. щатски долара, отбелязаха, че общите им печалби достигат до около 887 млрд. юана през този период.

Имотна криза в Китай: Водещ инвеститор с дълг от 300 млрд. долара

Оперативните приходи на тези фирми регистрират 20 трилиона юана през първите два месеца на 2023 г., което е спад с над процент на годишна база и представлява намаление на общите разходи с 0,2 на сто и марж на печалбата с 1,29 процентни пункта.

Що се отнася до държавните и акционерните предприятия, тези с инвестиции от чужбина и предприятията от Хонконг, Макао и Тайван, печалбите им са намалели с 19%, 19%, 36% и 20% на годишна база.

Спадат и печалбите в минната и преработващата промишленост. Много висок ръст обаче има в секторите на електричеството, топлинната енергия, газа и водата. От общо 41 индустрии, 10 бележат годишен ръст на общите печалби, 28 бележат рязък спад.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.