Там се очаква засилен трафик от Турция заради с оглед предсрочните избори

Продължава обиколката на вътрешния министър Иван Демерджиев по граничните пунктове в страната. Днес той посети ГПУ „Малко Търново”. Тази седмица там се очаква и засилен трафик от Турция към страната ни с оглед предсрочните избори в неделя.

"Целта на посещението ми е да проверя готовността да се посрещне мигрантския натиск по няколко линии. Едната бе да проверим дали се използва дългоцевно оръжие при патрул – нещо, което се прави от три седмици. Другата проверка беше по линия на техническото обезпечение – доставени са още 35 високопроходими автомобили от други ведомства и още 40 от структурите на МВР", подчерта Демерджев. 

"Този автопарк, заедно с ремонт на наличните коли, да може гранична полиция да се справя успешно със задачите си до момента, в който получим финансиране за закупуването на нови. Това ще стане от началото на април", допълни вътрешният министър. 

По думите му в Малко Търново предстои да завърши работата на технически експерти на ЕК. „Очаква се тя да завърши най-късно през първата седмица на април. Получихме ясно становище в Плана и стратегията на ЕК, че тази граница ще бъде приоритетна”. "Към момента обсъждаме сумата от 200 милиона евро, които според мен ще покрият всичко, което сме поискали. Към тези пари обаче се добавят вече отпуснатите 141 милиона евро", допълни той. 

Граничното полицейско управление „Малко Търново” е и сред най-натоварените покрай мигрантския натиск в последните месеци. Заедно със силовия министър, в обиколката ще участват заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.