Продължава спорът между Касата и аптеките

Пациенти може да останат без покриваните от Здравната каса лекарства от 1 април, предупреждават от Съюза на фармацевтите. Причината - спорни текстове в новия договор между тях и Касата, които фармацевтите твърдят, че са били включени в последния момент.

В ябълка на раздора се оказаха два текста, които от НЗОК настояват да бъдат добавени в новия договор. Според Фармацевтичния съюз първият противоречи на регламент на ЕС за верификацията, а вторият ограничава правата на пациентите. От Здравната каса и Българския лекарски съюз обаче са категорични, че целта на текстовете е да се гарантира провеждането на назначената терапия в пълния ѝ вид и обем.

Три от задължителните лекарства, които Виолета Савова пие от години, се покриват от Здравната каса. Ако предложеното от НЗОК влезе в сила, рецептата ѝ задължително трябва да бъде изпълнена в една аптека. Така, при липса на един медикамент, няма да може да получи останалите два.


Според фармацевтите новите текстове, които от Здравната каса настояват да бъдат включени, ще създадат напрежение между тях и пациентите.

„По този начин, който Касата желае, аптеката би следвало да си трупа една аптечка. Или вариантът е той, дойде ли при нас, в първия момент не може да получи никаква терапия по тази рецепта. Следва да го върнем при личния лекар. Така стоят нещата - или всичко, или нищо”, каза Маргарита Грозданова член на Комисията по етика във Фармацевтичния съюз.

От своя страна, от Националната здравна каса припомнят, че когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури до 24 часа. Допълват, че е необходимо да се спазва лекарското предписание от гледна точка както на вида, така и на общото количество на назначената терапия.

От Българския лекарски съюз твърдят, че няма причина пациентите да не получат медикаментите си, покривани напълно или частично от Здравната каса.

„Това е като да каже лекар, че ще откаже терапия на пациент. Това никога не се е случвало през годините. Ние сме лекуващите лекари на тези пациенти. Не може да злоупотребявате с тях като магазин”, категоричен е председателят на БЛС Иван Маджаров.

Що се отнася до верификацията, за която от Касата също настояват, от Лекарския съюз посочват, че така ще се предотвратят евентуални злоупотреби. „В случая Касата казва: „Аз искам да знам, че това, за което плащам, е издадено в системата като продадено”, добави Маджаров.

В късния следобед днес от Здравната каса заявиха, че предлагат на Фармацевтичния съюз сега действащият договор да бъде удължен до края на май.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.